Wyniki badań wskazują, że zła dieta oraz brak aktywności fizycznej to kluczowe czynniki, które mogę zwiększać indywidualne ryzyko nowotworu. The World Cancer Research Fund szacuje, że co najmniej 18% zachorowań na nowotwory w USA związanych jest z nadwagą, brakiem aktywności fizycznej, spożyciem alkoholu i nieodpowiednią dietą. Te czynniki zwiększające ryzyko zachorowania możemy modyfikować.
Prawidłowa masa ciała to istotny czynnik redukujący ryzyko nowotworów a także innych chorób przewlekłych (choroby serca, cukrzyca). Nadwaga zwiększa ryzyko wielu nowotworów, w tym: nowotworów piersi (po menopauzie), jelita grubego i odbytnicy, trzonu macicy, przełyku, trzustki, wątroby, nerki . Za zdrową masę ciała uznaje się wartości Indeksu Masy Ciała (BMI) poniżej 25.
Nadwaga i otyłość to czynniki ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe jelita grubego i odbytnicy. Mapy poniżej przedstawiają odsetek zachorowań na nowotwory jelita grubego (pierwsza mapa) i odbytnicy (druga mapa) za który w poszczególnych krajach odpowiada nadmierna masa ciała.
Kontrolując masę ciała warto zwrócić uwagę na wielkość spożywanych porcji, szczególnie produktów wysokokalorycznych, zawierających tłuszcze oraz dodatkowy cukier. Warto ograniczyć spożycie produktów i napojów wysokokalorycznych. Ważne dla osób z nadwagą jest to, że nawet niewielki spadek masy ciała ma pozytywny wpływ na zdrowie i jest dobrym początkiem w drodze do zdrowej masy ciała.
Opracowanie: redakcja