Edukacja

Słodkie napoje zwiększają ryzyko nowotworów jelita
18.08.2021


Wyniki nowego badania przeprowadzonego przez Uniwersytet Medyczny w Waszyngtonie wskazują na związek pomiędzy spożywaniem słodkich napojów (SBB *) a wzrostem ryzyka zachorowania na nowotwory jelita grubego i odbytnicy u kobiet przed 50 rokiem życia. Wysokie spożycie tych napojów w okresie młodzieńczym (13-18 lat) oraz w dorosłości wpływa na wzrost ryzyka zachorowania.

U kobiet wypijających dziennie 2 lub więcej porcji słodkich napojów (porcja to ok. 240 ml) zaobserwowano ponad 2-krotnie wyższe ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego i odbytnicy przed 50 rokiem życia (w relacji do kobiet, które wypijają tygodniowo mniej niż 1 porcję takich napojów). Oznacza to około 16% wzrost ryzyka zachorowania dla każdej porcji napojów SBB dziennie. Szczególnie szkodliwe jest spożywanie słodkich napojów w wieku młodzieńczym, dla którego to okresu każda porcja napojów SBB dziennie to wyraźny wzrost ryzyka zachorowania na nowotwory jelita grubego i odbytnicy przed 50-tką. Wyniki amerykańskich badań w połączeniu z wcześniejszymi ustaleniami, wskazującymi na wzrost ryzyka wczesnych nowotworów jelita grubego i odbytnicy u osób ze schorzeniami metabolicznymi oraz nadwagą wyraźnie pokazują, że problemy metaboliczne, mogą pełnić istotną rolę w rozwoju tych nowotworów u młodych dorosłych.

*Napoje słodzone cukrem (SSB, sugar-sweetened beverages) są głównym źródłem dodanego cukru w diecie. Kategoria ta obejmuje gazowane i niegazowane „soft drinki”, napoje owocowe, napoje izotoniczne.

Sugar-sweetened drinks linked to increased risk of colorectal cancer in women under 50, study finds: Sugary beverage consumption in adolescence, young adulthood associated with increased risk -- ScienceDaily