Edukacja

Profilaktyka - polipy jelita grubego.
17.06.2022

Polipy jelita grubego, które występują u 25% ludzi po ukończeniu pięćdziesiątego roku życia mogą przekształcić się w raka jelita grubego. Warto je usuwać, podczas badania kolonoskopowego, a przede wszystkim warto zapobiegać ich powstawaniu.

Ryzyko powstawania polipów, które nie są uwarunkowane genetycznie, rośnie z wiekiem. Ich powstawaniu sprzyjają częste zmiany zapalne w obrębiejelit, siedzący tryb życia, nieprawidłowa dieta, nadwaga oraz palenie tytoniu. Więcej o polipach piszemy tu:

Aby utrzymywać jelita w dobrej kondycji warto zmienić nawyki żywieniowe i styl życia. Profilaktyka żywieniowa polipów wpisuje się w zasady ujęte w Piramidzie Zdrowego Żywienia iAktywności Fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia. Aby nie „karmić” polipów należy codziennie spożywać błonnik i codziennie podjąć jakiś wysiłek fizyczny.

Błonnik spożywany codziennie w postaci: warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, zapewnia uczucie sytości, skraca czas trawienia pokarmów, chroni błonę śluzową jelita grubego izabezpiecza ją przed rozwojem stanów zapalnych.

Systematyczny wysiłek fizyczny, nawet codzienny krótki spacer pobudza jelita do pracy, zapobiegając zaparciom izaleganiu wjelicie zbędnych produktów przemiany materii. Aktywność fizyczna łagodzi przebieg procesów zapalnych wbłonie śluzowej jelita grubego, dzięki czemu zmniejsza ryzyko powstawania polipów iich przekształcenia się wzmiany nowotworowe.

Profilaktyka żywieniowa polipów to także dbanie o równowagę i właściwe proporcje w mikroflorze jelitowej. Dlatego oprócz zalecanych już wcześniej: warzyw, owoców, niskoprzetworzonych produktów zbożowych warto włączyć na stałe do diety fermentowane produkty mleczne takie jak jogurt, kefir czy zsiadłe mleko. Są one źródłem dobrych, probiotycznych bakterii korzystnych dla mikroflory jelitowej.

Na przeciwnym biegunie do zdrowych potraw bogatych w błonnik oraz wspierających korzystną florę bakteryjną jelit, fermentowanych produktów mlecznych, znajduje dieta złożona głównie z przetworzonego, tłustego mięsa, wędlin, tłustego nabiału i słodyczy oraz napojów zawierających dużo cukru. Te ostatnie produkty zwiększają stężenie insuliny, która w wysokim stężeniuhamuje proces usuwania zużytych lub uszkodzonych komórek zorganizmu doprowadzając do stanu zapalnego jelit.

Tekst na podstawie: Dietoprofilaktyka polipów jelita grubego, mgr inż. Iwona Sajór https://ncez.pzh.gov.pl/chorob...